Leskur 3x6m

Hestene på utegang? Da trenger du et leskur

For hester er det viktig å komme ut av stallen for å gå fritt ute. Slik sørger du for at de holder seg sunnest og mest fornøyd. Ved å ha et godt leskur gir du hesten din et godt krypinn for dagene den virkelig trenger det. Under har vi listet opp noen gode råd for deg som er på utgikk etter leskur.

Viktig for hestenes velferd

Hester kan være ute store deler av året, og tåler noen minusgrader før de begynner å fryse. Når temperaturen derimot blir for kald eller været for surt, er det avgjørende at hestene har et leskur å trekke seg tilbake til. I henhold til dyrevelferdsloven skal hester sikres tilgang på leskur etter at beitesesongen er ferdig 1. november. Normalt så tenkes det at leskur er forbeholdt de kjøligste dagene, men faktisk så trives hesten også godt der i sommerhalvåret. På de varmeste dagene får hesten nemlig et kjøligere krypinn som gir skygge – og derav ofte færre insekter som en positiv konsekvens.

Hvilken størrelse på leskuret?

Lovverket inneholder ikke krav om leskurets størrelse, men regulerer utformingen. Du må ha et leskur bestående av minimum tre tette vegger og et tak. Likevel er det viktig at hestene sikres god nok plass ettersom de ofte liker å ha litt avstand til hverandre. Størrelsen på leskuret må derfor tilpasses etter antall hester det er tenkt å romme.

Vanlig praksis er at leskur i størrelsen 3x3m er forbeholdt én hest, 3x6m egner seg for to, mens tre hester vil trives best på 3x9m. Hvis det er snakk om flere hester enn det, anbefaler vi liggehall.

Har du flere enn en hest må leskuret ha to inn/-utganger. Sånn sikrer du hestene fri flyt ut og inn til leskuret og risikerer ikke at de blokkerer inngangspartiet for hverandre.

Husk å re opp hestens krypinn

Hester trives best med å ligge inne der det er tørt. Derfor stilles det krav om at du må ha et flatt og tørt underlag for hestene. For å få underlaget tørt kan du legge inn halm, spon eller et annet materiale. Slike materialer sørger også for at underlaget ikke er hardt, men komfortabelt.

Bygg leskuret ditt selv

Selv om leskur ikke er gigantiske bygninger, kommer de i størrelser som kan virke overveldende med mer enn noen timers arbeid. Likevel trenger ikke monteringen å ta mer enn noen timer, og kan oppleves som en relativt enkel prosess.
Vi i SISU Hest & Husdyr leverer nemlig leskur som er enkle å montere selv. Du mottar dem i en pakke hvor produktet kommer ferdig kappet og som et byggesett. Det følger med bruksanvisning som forteller hvordan du enkelt kobler opp en vegg med en annen.

Dette gjør også at du har mulighet til å flytte på leskuret ved en senere anledning, selv om dette ikke er vanlig praksis. Da er det likevel viktig å huske på at god plassering av leskuret er en viktig forutsetning for at hestene bruker det.
Når du skal plassere leskur bør du merke deg hvilken retning det blåser oftest fra slik at du ikke plasserer åpningen slik at vinden blåser rett inn.

Installer vannsystem

Ved å installere et vannsystem sørger du for at hestene har god tilgang på ferskt drikkevann. Du har mulighet til å legge inn vann i alle leskur fra SISU Hest & Husdyr.

Hvis du synes at det å installere et vannsystem virker som mye jobb, kan vi også anbefale varmebøtter. Disse går på strøm, og sørger for at vannet ikke fryser.
Har du ikke tilgang til strøm finnes det også isolerte bøtter som holder vannet frostfritt inntil -10grader.

 Klikk her for å lese mer om varmebøtter. 

 

Laget for å tåle nordiske forhold

Leskurene våre blir produsert i Sverige og er laget for å tåle vårt nordiske klima. Veggene tåler regnskurer på de fuktigste dagene og taket har sterke takplater som takler snø godt.