Slik velger du riktig stallinnredning

Stallinnredning finnes i mange varianter, og det er store forskjeller i både kvalitet og utseende. Når du skal kjøpe hestebokser er det viktig å holde tunga rett i munnen! Her gir vi deg noen tips til hva du bør tenke på når du skal gjøre denne viktige investeringen.

God innredning til stallen gjør hesteholdet enklere for deg og gir hestene dine gode omgivelser. Kjøper du en stallinnredning av en god produsent vil du få løsninger som er fleksible og trygge. Visste du at du har mulighet til å tilpasse innredningen din akkurat slik du ønsker?

Skap et trygt innemiljø for hesten med god stallinnredning:

Hester er aktive dyr som har voldsom kraft når de sparker og ruller rundt i boksen. Det kan fort skje ulykker dersom man ikke har god innredning. Ingen hesteeier ønsker å se at hestene setter seg fast i gliper eller kutter seg på planker som brekker. Prioriterer man å kjøpe solid stallinnredning som tåler røff bruk, er sjansen stor for at man unngår slike uheldige situasjoner.

Det er så klart mulig å ta fram verktøykassa og lage innredning til stallen selv. Da er det riktignok viktig at man er ekstra påpasselig med å sørge for at resultatet blir stødig og trygt for hesten. Komfort og sikkerhet bør alltid stå i høysetet når det kommer til stallinnredning.

Mattilsynet stiller krav til hesteboksens størrelse:

For å sikre hestens velferd har Mattilsynet definert noen spesifikke krav til hestebokser. Her reguleres blant annet størrelse på hesteboks og døråpning. Kravene er forskjellige for hester av forskjellige størrelser; en liten shetlandsponni trenger ikke like stor plass som en stor ridehest.

Så lenge det totale området i boksen er stort nok til hesten, har du fleksibilitet til å tilpasse lengde og bredde. Du må bare sørge for å ta hensyn til bestemmelsene om lengden på de korteste sidene av stallboksen.

Størrelse er noe av det viktigste å ta hensyn til når du skal gå til innkjøp av hestebokser. Er du i tvil om hvor store bokser du trenger til hestene dine? I Mattilsynets retningslinjer finner du en praktisk tabell med oversikt.

Holdbare hestebokser: valg av stolper og planker:

Et viktig kvalitetstegn du bør se etter når du skal kjøpe stallbokser er tykkelsen på stolpene. Selv om innredning fra ulike produsenter i utgangspunktet kan se ganske lik ut, er det nemlig enkelte forskjeller ute og går. Jo tykkere stolpene er, jo mer holdbare er de. Vi i Sisu Hest & Husdyr har 5×5 cm stolper som standard.

Det er også viktig at du velger innredning med egenskaper som passer deg og dine hester. Valg av plankesort er svært viktig. Forskjellene på ulike typer plank ligger i stor grad i styrke og vedlikeholdsbehov. Dessuten liker hester å gnage på en del tresorter, mens andre materialer er helt uinteressante for dem. Og hestens gnaging kan føre til store skader.

Hos oss i Sisu kan du få planker i gran, eik, lerk, bambus og plast:

  • Gran og lerk er mykere tresorter som hesten lett kan gnage på. Disse krever derfor mer vedlikehold med beis, maling, olje og eventuelt utskiftning av planker.
  • Også bambus må oljes for å ikke tørke ut, men med denne typen plank slipper man at hesten gnager.
  • Plastplanker er et helt vedlikeholdsfritt alternativ. Heller ikke disse liker hesten å gnage på, og alt du trenger å gjøre for å holde dem fine er å tørke av overflaten.

Se vårt utvalg innen stallinnredning.

Tilpass utseende og funksjonalitet:

Ulike produsenter har ulikt utvalg innen stallbokser, med varierende grad av tilpasningsmuligheter. Farge, dørtype, ramme og tilbehør er noe av det du har mulighet til å velge dersom du kjøper stallinnredning fra Sisu.

Stallinnredning i ulike farger

Stallbokser finnes i mange ulike farger, både på stål og planker. Her er det ulikt utvalg hos ulike produsenter. Vi i Sisu leverer bokser i varmgalvanisert stål som standard – men vi kan pulverlakkere i den fargen du ønsker. Også plankene våre kan leveres i ulike farger. Hos oss får du det akkurat slik du vil ha det!

Du kan velge mellom to typer dører:

I hovedsak kan du velge mellom to typer dører på dine stallbokser:

  • Skyvedører går langs innredningen og krever derfor ikke at det er stor gangbane utenfor boksen. Dette er et plassbesparende alternativ, spesielt praktisk til mindre staller.
  • Slagdører går ut i rommet når de åpnes. Her trengs det 125 cm fri bane utenfor boksen – og skal du ha bokser på hver side av gangen, trengs det dobbelt så stor plass mellom dem dersom de skal kunne åpnes samtidig.

Slagdører med lav og buet overdel er populært nå om dagen. Disse gjør at hesten kan stå med hodet ut, og ikke like innestengt som i en boks med gitter langs hele fronten. Mange opplever at hestene blir roligere når de er mindre innestengt! Noe som kan være en ulempe med dette er riktignok at hesten får tilgang til forbipasserende. Det kan bli vanskeligere å gå forbi med en annen hest, da hesten i boksen for eksempel kan forsøke å bite. Av sikkerhetshensyn anbefales det ikke lave eller åpne bokser til hingster.

Fast eller justerbar ramme?

Ved kjøp av stallbokser må du ta stilling til hvilken type ramme du ønsker. Noen innredninger har fast ramme i stål som går rundt hele konstruksjonen. Her har du en fastsatt størrelse, uten justeringsmuligheter.

Andre bokser har justerbar lengde og består av deler som monteres på stedet. Mange foretrekker denne typen innredning fordi det gir flere muligheter for tilpasning. Dette er blant annet et praktisk alternativ for rom som ikke er helt rette.

Praktisk tilbehør til boksen:

Enhver stallinnredning får et mer eksklusivt preg med riktig tilbehør. Her finnes det mye å velge i, for eksempel når det kommer til fôrkrybber. Vippekrybber, svingbare krybber og transporterbare krybber er kun noe av det som finnes der ute.

Her ser du vårt utvalg innen fôrkrybber.

Tips til deg som skal ha stall i en eldre bygning:

Det kan være utfordrende å sette opp stall i en eldre bygning. Et rom som tidligere har hatt et annet bruksområde er kanskje ikke bygget for å tåle hestens styrke. Ta derfor en titt på veggen som skal være bak stallboksen. Består den kun av tynne planker, bør veggen forsterkes fra innsiden før boksen skal monteres. Da kan du unngå ekstra reparasjoner senere!

I eldre rom er det dessuten ofte stolper, bjelker eller andre elementer i veien, i tillegg til at takhøyden gjerne er lavere enn i nyere lokaler. Dette kan gjøre det vanskelig å sette inn hestebokser med standardutforming. Her gjør du smart i å bruke innredning med tilpasningsmuligheter, både når det gjelder lengde, bredde og høyde på hesteboksen. Vi i Sisu leverer stallbokser produsert etter mål, som lett kan tilpasses eldre bygg, så vel som nye.

Baryardfront, Bambus, 3000mm

kr 30.500,00 inkl. mva

Baryardfront, Bambus, 3500mm

kr 35.375,00 inkl. mva

Baryardfront, plastplanker 3000mm

kr 27.250,00 inkl. mva

Baryardfront, plastplanker 3500mm

kr 31.750,00 inkl. mva

Boda front 3000mm, bambusplank

kr 26.000,00 inkl. mva

Boda front 3000mm, plastplank

kr 23.125,00 inkl. mva

Dekorasjonsbue for Optimal slag eller skyvedør

kr 1.500,00 inkl. mva

Dekorasjonskule messing

kr 750,00 inkl. mva

Dekorasjonskule sølv

kr 625,00 inkl. mva

Dekorasjonsplanke

kr 1.250,00 inkl. mva

Egtved komplett boks med plastplanker

kr 0,00 inkl. mva

För Frontlängd 2960-3060 mm

kr 1.500,00 inkl. mva

Front Baryard, slagdør, gran 3000 mm

kr 26.000,00 inkl. mva

Front Baryard, slagdør, gran 3500 mm

kr 30.250,00 inkl. mva

Front Boda, slagdør, gran, 3000mm

kr 21.375,00 inkl. mva

Front Fårø, slagdør, bambus, 3000mm

kr 26.625,00 inkl. mva

Front Fårø, slagdør, bambus, 3500mm

kr 31.125,00 inkl. mva

Front Fårø, slagdør, gran, 3000mm

kr 22.250,00 inkl. mva

Front Fårø, slagdør, gran, 3500mm

kr 25.875,00 inkl. mva

Front Fårø, slagdør, plastplanker, 3000mm

kr 23.750,00 inkl. mva

Front Fårø, slagdør, plastplanker, 3500mm

kr 27.750,00 inkl. mva

Front Klemmestorp, skyvedør, gran 3000 mm

kr 13.875,00 inkl. mva

Front Klemmestorp, skyvedør, gran 3500 mm

kr 16.375,00 inkl. mva

Front Optimal, skyvedør, bambus, 2960-3060 mm

kr 19.375,00 inkl. mva